הערכת שווי למשקים חקלאיים הוא אחד הנושאים המורכבים ביותר בתחום הנדל"ן לכל הנוגעים בדבר. החל בשמאי המקרקעין, עורכי הדין, יועצי משכנתא, אדריכלים וכמובן בעלי הנחלות אשר ברובם הם בני הגיל השלישי (או ברי הרשות ברוב המקרים ליתר דיוק).
במאמר זה ננסה לעשות סדר בנושאים השונים הנוגעים לנושא שמאות לנחלה בעיקר בהתנהלות מול מנהל מקרקעי ישראל וזאת תוך מיקוד על הנוהל 38.04B אשר הוא הנוהל העדכני ביותר של רשות מקרקעי ישראל בנוגע לכניסה להסדר במושבים (מה שנקרא 3.75%), רכישת הזכויות (מה שנקרא 33%) וכן האופציות העומדות לעיני בר הרשות כגון השכרת היחידות בנחלה, פיצול מגרש מנחלה, שימושים לא חקלאיים וכיו"ב.
תחילה נסביר כי הכללים הנהוגים במגזר הכפרי של רשות מקרקעי ישראל בנושא שמאות לנחלה כפופים ל "חוק רשות מקרקעי ישראל" והחלטה בפרק משנה 8.3 סימן ז' בפרט וכמובן החלטות מנהל עדכניות למגזר הכפרי (החלטות 1561, 1553, החלטות מנהל נוספות, וכן הנחיות הקבועות בקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל, פרק 8.3 סימן ז'- והחלטות הנהלה נוספות).
מכיוון שמקורות המידע המוזכרים בפסקה קודמת הם רבים ומורכבים, מפרסמת רשות מקרקעי ישראל מעת לעת מעין "נהלי עבודה" אשר יוצרים יחד מעין אוגדן המסדר את החלטות המנהל לסדרי ונהלי עבודה להם כפופים עובדי הרשות, והתאמת הנהלים "תוך כדי תנועה". בעזרת הנהלים, במאמר זה נתמקד בדגשים לנוהל הרלוונטי והחדש ביותר נכון לכתיבת מאמר זה (ספטמבר 2024 ), נוהל 38.04B שפרסמה הרשות ביום 21.8.2024 – תוך הסבר כללי לנושאים רלוונטיים הכלולים במאמר והקשורים לנושא שמאות לנחלה.
שמאי מקרקעין לנחלה בהסדר במושבים והיוון 3.75%:
על שמאי נחלה לבחון החלטה זו אשר נועדה לעגן את זכויות החוכרים בישובים חקלאיים בחלקת המגורים, חוכר אשר יבחר להצטרף להסדר המפורט בהחלטה.
נבהיר תחילה כי קיימים שלושה תנאים בסיסיים המהווים תנאי סף לכניסה להסדר/ החלטה זו:
- הסדרת כלל השימושים החורגים בנחלה (ככל הנראה יגיע פקח מטעם רמ"י כדי לבדוק ולבחון את המבנים ואת השימושים השונים בהם בנחלה).
- רישומה של חלקה א' כיחידת רישום נפרדת (מושבים אשר כלל הנחלות ושטחי א' בתחומם מופיעות ומתוחמות בתצ"ר).
- הגדרת שטח חלקת מגורים של 2.5 דונם רציף עם קו ישר מקביל לכביש מתוך שטח "צהוב" בחלקת המגורים הקבועה בתוכנית תקפה. יובהר כי רשות מקרקעי ישראל מתירה גם שטח לא רגולרי בהגדרת חלקת המגורים (מעין חיבור של כמה בתי מגורים הממוקמים בנחלה באופן לא רגולרי), אך לשם כך יש לשמור על כמה כללים בתכנון חלקת המגורים ה"חדשה".
במסגרת ההחלטה החוכר העתידי יהיה זכאי ל:
- אפשרות נוספת של פיצול יחידת דיור מחלקת המגורים תוך השלמת 29.75% מערך המגרש המפוצל כפי שיוסבר בהמשך המאמר (ופטור מתשלום נוסף בגין דמי הסכמה בעת מכירת המגרש שפוצל מתוך מגרש המגורים).
- תבוטל הדרישה לרצף בין דורי למגורים ותותר בניית יחידות דיור לחוכר ולקרובו בחלקת המגורים .
- מימוש היקף הבנייה הבסיסי למגורים יכול להיעשות בכמה יחידות דיור ובגודל כפי שיקבע בתוכנית תקפה.
- הטבה נוספת היא שבחלקת המגורים לא יחולו ההוראות הקיימות כיום בהסכמים מול רמ"י בדבר השבת הקרקע לרשות בעת שינוי יעודה.
בבסיסה מטרת ההחלטה היא עיגון זכויות בחלקת המגורים על פי שמאות לנחלה אשר יעשה בכפוף לקיום כל התנאים המפורטים בהחלטה. היקף בניית הבסיס למגורים בחלקת המגורים יהיה במקסימום עד 375 מ"ר.
חישוב תשלום דמי חכירה בגין חלקת המגורים בעת כניסה להסדר בעת עריכת שמאות לנחלה:
תנאי בסיסי לתוחלת ההסדר הוא תשלום דמי חכירה לרשות בשיעור של 3.75% מערך הקרקע של חלקת המגורים עם היקף הבנייה הבסיסי למגורים. ערך הקרקע ייקבע על פי שומה פרטנית (או שומה מייצגת למושב).
על סכום דמי ההיוון בכניסה להסדר יש לשלם מע"מ כחוק וכן מס רכישה לרשות המסים (בגין הזכויות שנרכשו).
דוגמה שמאית לכמה עולה היוון???
דוגמה שמאית להמחשת היוון בשיעור של 3.75%:
אם זכויות הבנייה המותרות בנחלה הם 535 מ"ר – ע"פ הפירוט:
535 מ"ר הכוללים 3 יח"ד של 160 מ"ר כל אחת וכן יחידת הורים של 55 מ"ר.
השומה לעניין תחשיב 3.75% תבוצע רק מהיקף הבנייה הבסיסי למגורים – 375 מ"ר הכוללים 160+160+55 מ"ר להיוון חלקת מגורים בשטח של 2.5 דונם בנחלה דהיינו משטח של 375 מ"ר למגורים וללא התחשבות ביחידה השלישית המותרת לבניית 160 מ"ר ביחידה השלישית.
תחשיב לדוגמה להמחשת גובה תשלום דמי היוון: (הנחת עבודה לנחלה שבה ערך של 375 מ"ר להיקף הבנייה הבסיסי למגורים הוא חמישה מיליון ₪ וערך הנחלה הכולל של 535 מ"ר לבנייה הוא בסך שמונה מיליון ₪):
תיאור | אחוז לתשלום | סכום לחישוב | סה"כ (ללא מע"מ ומס רכישה) |
כניסה להסדר | 3.75% | 5,000,000 ₪ | 187,500 ₪ |
רכישת הזכויות ושינוי הסטטוס במושבים – מסלול דמי רכישה 33%
לחוכר בנחלה חקלאית תינתן האפשרות לרכוש את מלוא זכויות הבנייה העתידיות והנוכחיות בחלקת המגורים תוך תשלום של 33% מערך הקרקע (קביעת ערך הקרקע יתבסס על הערך כנגזרת שתוכניות מאושרות ובפוטנציאל תכנוני בשטח חלקת המגורים בנחלה וזאת על פי דוח שמאות לנחלה).
כמה זה עולה???
דמי הרכישה לא יפחתו מ 20% מערך הקרקע בחלקת המגורים, ובנחלה בה בוצעה העברת הזכויות לפי הסכם אשר נחתם בין הצדדים החל מ-1.1.1993 דמי הרכישה יעמדו על 20% בלבד.
בנחלה בה בוצעה העברת הזכויות לפי הסכם אשר נחתם בין הצדדים לפני-1.1.1993 יקוזז מתשלום דמי הרכישה 80% מדמי ההסכמה ששולמו בעבר בעת ההעברה של הזכויות (ובתוספת הפרשי הצמדה) ובכל מקרה דמי הרכישה לא יפחתו מ 20% מערך הקרקע בחלקת המגורים.
(במסגרת רכישת זכויות יידרש בר הרשות גם "לרכוש" את מרכיב השטח החקלאי בנחלה בסך של כ-2,000 ₪ לכל דונם, וזאת בהתאם למכתב הרכב נחלה עדכני שיתווסף להנ"ל).
מה מקבלים בביצוע רכישת זכויות?
- במסלול זה הופך בר הרשות למעין "חוכר" עם חוזה חכירה דומה למגזר עירוני והוא יהיה פטור מתשלום לרמ"י במימוש מלוא זכויות הבנייה למגורים זכויות בנייה קיימות (ע"פ תב"ע בתוקף) ועתידיות (כאלה שיאושרו בתב"ע עתידית) לבנייה צמודת קרקע בחלקת מגורים של 2.5 דונם (ברור כי אם תאושר תוכנית לבנייה רוויה, הנ"ל אינו רלוונטי).
- תותר השכרת בתי המגורים בנחלה לכל אדם (עדיין קיימת חובה למגורי בעל הנחלה בנחלה).
- אם תימכר הנחלה או מגרש שיפוצל ממנה יהיה פטור של "החוכר" מתשלום דמי רכישה בעת המכירה (עדיין תהיה חבות בתשלום דמי הסכמה עבור הרכיב החקלאי) וזאת על פי דוח שמאות לנחלה.
דוגמה שמאית להמחשת העלויות ברכישת הזכויות במסגרת 33%-
בדומה לדוגמה הקודמת של 3.75% – אם זכויות הבנייה המותרות בנחלה הם 535 מ"ר ע"פ הפירוט:
535 מ"ר הכוללים 3 יח"ד של 160 מ"ר כל אחת וכן יחידת הורים של 55 מ"ר.
השומה לעניין תחשיב 33% תבוצע מערך הנחלה הכולל את כלל הזכויות המותרות להיוון חלקת מגורים בשטח של 2.5 דונם דהיינו משטח של 535 מ"ר למגורים!
אם שולם 3.75% במסגרת כניסה להסדר של היקף זכויות בנייה בסיסי למגורים בעבר תבוצע מעין התחשבנות לעניין זה .
על סכום דמי הרכישה יש לשלם מע"מ כחוק וכן מס רכישה בהתאם לנתונים של שמאות לנחלה.
תחשיב בכסף לנחלה שנרכשה לפני 1.1.1993: (הנחת עבודה לנחלה שבה ערך של 375 מ"ר להיקף הבנייה הבסיסי למגורים הוא חמישה מיליון ₪ וערך הנחלה של 535 מ"ר לבנייה הוא ערך של שמונה מיליון ₪ והנחת העבודה היא כי דמי ההסכמה הממודדים אשר שולמו הם 200,000 ₪):
תיאור | אחוז לתשלום | סכום לחישוב | סה"כ (ללא מע"מ ומס רכישה) |
רכישת זכויות | 33% | 8,000,000 ₪ | 2,640,000 ₪ |
סכום לקיזוז דמי הסכמה | 200,000 ₪ – | ||
סה"כ לשלם בגין רכישת זכויות | 2,440,000 ₪ |
פיצול מגרש מנחלה
תחשיב עלות הפיצול הוא 29.25% מערך הקרקע למגרש המפוצל (3.75% בהכרח כבר שולמו שכן בהכרח רק חוכר אשר הצטרף להסדר % 3.75 לפחות רשאי לפצל מגרש מנחלה).
זכויות הבנייה למגרש המפוצל יעמדו על 160 מ"ר לכל הפחות (מובן שאם רוצים לקנות יותר מ 160 מ"ר למגרש המפוצל יש לשלם 91% מכל מטר נוסף).
בנחלה לאחר הפיצול יוותר לפחות בית אחד עם זכויות בנייה ל 160 מ"ר לפחות.
חשוב לזכור שהפיצול ייעשה רק בכפוף לקיומה של תוכנית תקפה אשר מאפשרת את הפיצול.
דוגמה לפיצול מגרש מנחלה:
בדומה לדוגמאות הקודמות–אם זכויות הבנייה המותרות בנחלה הם 535 מ"ר ושטח חלקת המגורים הוא 2.5 דונם ומותר לבנות בחלקת המגורים שלוש יחידות של 160 מ"ר וכן יחידת הורים בשטח 55 מ"ר, אזי ניתן יהיה לפצל מגרש עם זכויות בנייה ל 160 מ"ר כך שלאחר הפיצול ייווצרו 2 "מגרשים":
- נחלה חקלאית בשטח מגרש מגורים של 2 דונם עם שתי יחידות של 160 מ"ר כל אחת, כמו כן יחידת הורים בשטח 55 מ"ר וגם שטח חקלאי מוצמד על פי מכתב הרכב נחלה.
- מגרש מגורים מפוצל בשטח 5 דונם וכן בית אחד עם זכויות בנייה ל 160 מ"ר.
חישוב הסכום לתשלום בכסף בעת פיצול מגרש בהנחה ולא בוצעה בנחלה כניסה להסדר: (הנחת עבודה לנחלה שבה ערך של 375 מ"ר להיקף הבנייה הבסיסי למגורים הוא חמישה מיליון ₪ , ערך הנחלה של 535 מ"ר לבנייה הוא ערך של שמונה מיליון ₪ וערך מגרש מפוצל הוא 2.5 מיליון):
תיאור | אחוז לתשלום | סכום לחישוב | סה"כ (ללא מע"מ ומס רכישה) |
כניסה להסדר | 3.75% | 5,000,000 ₪ | 187,500 ₪ |
תשלום השלמה מערך מגרש מפוצל | 29.25% | 2,500,000 ₪ | 731,250 ₪ |
סה"כ לשלם: | 918,750 ₪ |
הערה חשובה לעניין פיצול מגרש מנחלה – יש לשים לב שרגע לאחר הפיצול שטח חלקת המגורים יקטן בחצי דונם וכן זכויות הבנייה יפחתו ב-160 מ"ר מהמצב טרם הפיצול – הדבר רלוונטי כמובן גם לשווי הנחלה לפני ולאחר הפיצול.
שימושים לא חקלאיים
ההחלטה מתירה לבעל זכות בנחלה לקיים בחלקת המגורים של נחלתו שימוש למטרת תעסוקה לא חקלאית בתנאים שונים (מה שנקרא פל"ח, כגון צימרים, סדנאות אומן וכיו"ב).
בהתאם לנתוני שמאות לנחלה התשלום לדמי חכירה מהוונים יעמוד על 91% מערך הקרקע לשימוש הלא חקלאי (ניתן לקזז עד 50% מהיטל ההשבחה אם שולם לרשות המקומית – אך חשוב לשים לב שהתשלום לרשות מקרקעי ישראל בגין דמי החכירה לא יפחת מ 46% ).
על פי החלטה זו בעל זכויות יהיה רשאי להשכיר, בשכירות בלתי מוגנת את זכויותיו על פי רשימת שימושים. (רשימת השימושים מצויה בהחלטת הנהלה מספר 3937 של רשות מקרקעי ישראל).
נבהיר כי לכל התשלומים המוזכרים במאמר זה באזורים המוגדרים אזורי עדיפות לאומית וכיו"ב קיימים סכומים מופחתים לתשלום ויש לבחון זאת פרטנית.
פטור לתוספת של 50 מ"ר למגורים וקריטריונים להגדרת של מוגבלות לפטור .
כפי שצוין במאמר לגבי היקף הבנייה הבסיס למגורים עומד על 375 מ"ר בלבד.
קיימת החלטה מיטיבה לעניין זה אשר התקבלה בתאריך 31.01.2024 (החלטה 5555 של רשות מקרקעי ישראל) הקובעת כי אנשים מבוגרים מעל גיל פרישה עם רמת תפקוד נמוכה אשר קיים לגביהם צורך בהשגחה משמעותית – דרגת סיעוד 4 ומעלה וכו זכאים לפטור של תשלום דמי היתר למגורים בשטח נוסף של עד 50 מ"ר (שטח אשר יתווסף להיקף הבנייה הבסיסי המוזכר לעיל של עד 375 מ"ר.
לקבלת הטבלה המעודכנת ופרטים נוספים לגבי הזכאות לפטור צרו עימנו קשר.
שמאות לנחלה חקלאית
שמאות לנחלה – בניגוד להערכת שווי מסורתית לנכסי מקרקעין, ביצוע הערכת שווי בנחלה מבוצע תוך ביצוע הבדלה בין המרכיבים השונים הקיימים בשטח הנחלה, בטרם ביצוע מכירה/רכישה של נחלה חקלאית כדאי לבחון את כלל המרכיבים המשפטיים (מנהל מקרקעי ישראל/חוזה משבצת וכיו"ב) והתכנוניים (תוכניות מתאר החלות בתחום שטח הנחלה).
כאמור שמאות לנחלה שונה במהותה מהערכות שווי דירה בבנייה רוויה או בית פרטי, שמאי מקרקעין המתמחה בהערכות שווי לנחלה ינתח את הפרמטרים הבאים :
- שטח למגורים הערכת השטח המותר למגורים ע"פ המצב התכנוני לפי תוכניות והתכנוני.
- בחינת הסכם המשבצת בין כל הגורמים הרלוונטיים הסכם המשבצת הינו הסכם השכירות לעתים הסכם המשבצת הינו דו צדדי (רשות מקרקעי ישראל מול האגודה השיתופית ביישוב).
- בחינת השימושים המותרים בשטחים החקלאיים (חלקות ב+ג).
- בחינת הפוטנציאל התכנוני ( תוכניות אב אזוריות החלות על הקרקע אשר מכוחן ניתן להגדיל את זכויות הבנייה תוך הגדלת הזמינות ע"י אישור תוכנית מפורטת לשימושים שונים (כגון צימרים, מסחר לשימושים בהיקף מצומצם, אחסנה תעסוקה ועוד….
שמאי לנחלה
נחלה היא שטח המיועד לקרקע חקלאית או לצורך בניה והיא עומדת במרכזן של עסקאות נדל"ן רבות מגוונות. שמאי נחלה הוא לא כל שמאי מקרקעין למעשה כיוון שהוא צריך להיות בעל ידע מקצועי נרחב והתמחות בנושא שמאות לנחלה כדי לבצע את הסקירה המקצועית הטובה ביותר לעניין זה. כדי להעריך את שווי הנחלה יש למעשה פרמטרים שונים, השונים מאלה של נכס נדל"ן כזה או אחר ולכן שמאי נחלה הוא קריטי בהליך זה לבירור שווי הנכס המדויק ביותר. אליסף שמאי מקרקעין הינו שמאי המתמחה בנושא של שמאות לנחלה ויוכל לספק לכם הערכה מדויקת ככל האפשר לשווי נחלה וכדאיות הרכישה שלה. לפרטים נוספים צרו עמנו קשר באתר או בטלפון ונשמח להגיע ולהעריך את הנכס עבורכם.
ההבדל בין הערכת שווי מקצועית לבין הערכה חובבנית עשוי לבוא לידי ביטוי בהפסדים של מאות אלפי שקלים. שמאות לנחלה היא מקצוע לכל דבר ואתם לא יכולים להרשות לעצמכם להתפשר על פחות מהטוב ביותר. על השמאי לבצע מדידות בשטח, לבחון היטב את הרישום של הנחלה, לבדוק את תכניות הפיתוח העתידיות ולהתייחס לכל המאפיינים של השטח, הנחלה והאזור. הערכת שווי של נחלה צריכה להתייחס גם לאפשרויות הפיתוח העתידיות.
מהי נחלה ומדוע חשוב לערוך שמאות לנחלה לפני קבלת החלטות כלכליות מהותיות?
נחלה היא קרקע חקלאית לניתנת לחוכר לפרק זמן ארוך למטרת פרנסה ומגורים ביחידת משק חקלאית. את הנחלות מחכירים ממנהל מקרקעי ישראל כאשר שמאות לנחלה דורשת היכרות עם ההחלטות של רשות מקרקעי ישראל. שווי של נחלה מושפע מהסיכויים לקבל בעתיד אישור הפשרה שיפתח את האפשרות לעשות שימושים אחרים בקרקע.
מתי נזדקק לשירותיו של שמאי נחלה?
על מנת להעריך שווי של נחלה נמליץ על פנייה אל שמאי מוסמך שיש לו רישיון בתוקף מטעם המדינה. רק שמאות נחלה שנערכה על ידי שמאי מורשה קבילה בבנקים ומול הרשויות. אם תפנו אל שמאי ללא רישיון לא תוכלו להשתמש בהערכת השווי שלו לטובת קבלת משכנתא. שימו לב, שמאות נחלות היא משימה מורכבת יותר בהשוואה לשמאות של דירה או מבנה, לא כל שמאי שיודע לבצע הערכות שווי לדירות יידע לבצע נכון גם שמאות לנחלה.
כאמור בעניין שמאות לנחלה יש פרמטרים שונים המשפיעים על הערכת שווי הנכס ואלה עשויים להיות שונים מהערכת דירה, נכס מסחרי ועוד. הנחלה היא בעצם שטח שמיועד לבניה או חקלאות ולכן הערכת השמאי תהיה שונה בהתאם ולא כל שמאי מקרקעין יוכל לסייע לכם בשירות זה. בדרך כלל ההזמנה של שמאי נחלה תהיה לצורך הערכת שטחים הנמצאים באזורים של מושבים או קיבוצים, אזורים המיועדים להפקעה או השבחה של שטחים שאינם בנויים וכו'. המגזר החקלאי הוא מגזר מרתק אך גם נרחב ולא כל שמאי בקיא היטב בנושא זה ויכול להתמודד עמו ולכן חשוב להיוועץ עם שמאי נחלה מקצועי ומנוסה שידע לספק את ההערכה האמינה ביותר האפשרית בתחום שמאות לנחלה.
מדוע חשוב הידע הנרחב לשמאות נחלה?
שמאי נחלה הוא בעצם גם שמאי מקרקעין שיודע לבצע הערכות לנכסי מקרקעין שונים אך בעל ידע נרחב והתמחות בכל הקשור לקרקעות, למושבים, לקיבוצים ונכסים באזורים אלה. התמחות זו חשובה כיוון שישנם משתנים העשויים להיות שונים מנכסי נדל"ן אחרים. לדוגמה: הצורך בהערכת שווי קרקע המשמשת כהרחבת בנייה למושב. השמאי יבצע בדיקה אם הקרקע מיועד להפקעה או השבחה, כמה עשויה להיות שווה הקרקע במקרים שונים בהתאם לתכנון שלהם במועצה המקומית וכמובן את ערך הנכסים שיכולים לקום על הקרקע וכיצד זה עשוי לתרום להערכתה.
איך מעריכים שווי של נחלה?
על מנת לבחון שווי של נחלה יש לבדוק את חוזה החכירה, זכויות הבנייה המותרות, הגודל של חלקת המגורים, הסכם משבצת. הערכת השווי תכלול גם בדיקה מדוקדקת של האזור. השמאי צפוי להגיע אל האזור, ללמוד את דרכי הגישה ולבחון את רמת החיים באזור.
באיזה שמאי כדאי לבחור להערכת שווי נחלה?
על השמאי שתבחרו להיות בעל ניסיון ספציפי בשמאות נחלות. חשוב להבין שמדובר בעבודה מורכבת שדורשת תת התמחות. משרד השמאות אליסף שמאי מקרקעין בעל ניסיון רב בהערכת שווי נחלות בכל רחבי הארץ. צוות מקצועי ומיומן מטפל במסירות בכל פנייה. אם חשוב לכם לקבל שמאות מפורטת ומקצועית – חייגו עכשיו אל המשרד של אליסף שמאי מקרקעין. שמאות לנחלה עושים אצל המקצוענים.
שימו לב, שמאות לנחלות יש לבצע רק באמצעות שמאי מורשה ומנוסה. לא כל שמאי יודע לאלו פרמטרים יש להתייחס לטובת הערכת שווי מדויקת. חשוב להבין שהערכת שווי לא נכונה עלולה לגרום לשרשרת טעויות שתסתיים במפח נפש שלכם. אל תתפשרו על פחות משמאי נחלות מקצועי שאתם סומכים עליו בעיניים עצומות.
שמאות לנחלה במנהל מקרקעי ישראל
רשות מנהל מקרקעי ישראל כוללת 2 אגפים : אגף עירוני ואגף חקלאי. שמאות לנחלה נבחנת על ידי האגף החקלאי שמתווה את המדיניות לניהול קרקעות חקלאיות. על שמאי מורשה שמבצע שמאות לנחלה להיות בקיא בהחלטות ובנהלים של רשות מקרקעי ישראל.
מה שמאי שמבצע הערכות שווי לנחלות צריך לדעת?
- מדיניות החכרת קרקעות חקלאיות
- מסים שמשולמים לרשות מקרקעי ישראל בעבור מכירת נחלות, פיצול או הקמת משק עזר
- היכרות עם המונחים המקצועיים של רשות מקרקעי ישראל
- הגדרות של סוגי התיישבות לפי מנהל מקרקעי ישראל
- נוהל פיצול נחלות
רשות מקרקעי ישראל מקצה קרקע חקלאית למטרת עיבוד האדמה. ניסיונות לבצע שימוש לא ראוי בקרקע עלולים להביא למצב בו רשות מקרקעי ישראל מפעילה את סעיף ההשבה. בכל מקרה בו נעשה בקרקע שימוש אחר פרט לחקלאות, מותר לרשות להעביר אליה באופן מידי את הקרקע תוך תשלום פיצוי לחוכר. את גובה הפיצוי קובע שמאי מקרקעין מטעם הרשות. אם שמאי של הרשות קבע פיצוי נמוך יש לכם זכות לפנות אל שמאי מטעמכם ולפעול להגנה על האינטרסים שלכם.
מה חשוב לדעת על חכירת קרקע?
קרקע חקלאית במתכונת של חכירה נמסרת לחוכר ב-2 עד 4 תקופות של 49 שנים. חוכר הקרקע מחויב להתגורר בחלה בעצמו, לעבד את האדמה, להחזיק רק קרקע אחת ולא להעביר את הקרקע לאיש ללא קבלת הסכמת המנהל. נחלה בתכנית חכירה מורכבת מ-3 חלקות : חלקה א' שמיועדת לבניית בית המגורים, חלקה ב' שמיועדת לחקלאות, חלקה ג' שאינה נמצאת בבעלות בלעדית של החקלאי ומהווה רכוש משותף ששייך לאגודה. ניתן לבנות בחלקה א' עד 3 יחידות דיור בהתאם לנהלי רשת מנהל מקרקעי ישראל.
ניתן ליצור קשר דרך עמוד הפייסבוק שלנו בקישור: לחצו כאן.