המשמעות של מחרוזת המילים 'פירוק שיתוף במקרקעין' היא שכל שותף במקרקעין יכול לדרוש בכל עת פירוק של שותפות וזאת בהתאם לחוק המקרקעין.
פירוק שיתוף-על קצה המזלג- בחוק המקרקעין, סעיף 37 (משנת 1969), רשום שכל שותף או בא כוחו יכול לדרוש הליך של פירוק שיתוף במקרקעין. דבר זה יכול לחול על שותפים לחנות, בתים, בנייני משרדים ומבנים מסוגים נוספים. בנוסף, פעמים רבות נושא פירוק שיתוף נדון סביב נושאים כמו ירושות המובילות לשותפות בנכסים, הליך גירושין בו בני הזוג מחזיקים בנכסים ושותפים עסקיים שמחליטים להפריד כוחות.
חשוב להבין שפירוק של שותפות הוא זכות בסיסית. באם השותפים האחרים אכן מסכימים לבקשה של אותו שותף, השותף ימכור את החלק שלו בשותפות לשותפים האחרים או לצד ג'. הליך משפטי זה נעשה לעיתים בעת סכסוך או מחלוקת בין שותפים למקרקעין. זכות בסיסית זאת המעוגנת בחוק ניתנת ליישום ללא נימוק מיוחד, בכל עת.
המטרה של מדינת ישראל בסעיף זה לחוק המקרקעין היא מניעת סחבת ומחלוקות בכל הקשור אל שיתוף במקרקעין. קרי, הליך קצר ופשוט. אך למרות הרצון הטוב, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהדבר לא תמיד מצליח, שכן יש בקשות לפירוק אשר נתקלות בסירוב ויש לדון בדברים בבית המשפט ולהסתייע בעורך דין , שמאי מקרקעין ומומחים נוספים אשר מכירים את התחום היטב.
פירוק שיתוף – מה תפקידו של השמאי?
שמאי מקרקעין הוא אחד מבעלי התפקידים החשובים בכל הקשור אל ההליך שכן, הוא הסמכות שקובעת מה השווי של הנכס או הנכסים אותם מחלקים בין השותפים. השמאי יתחיל את עבודתו בכך שהוא יבחן את המצב התכנוני של הנכס בהיבטים הפיזי והמשפטי. בהתאם, הוא יגיע למסקנה האם יש לבצע פירוק על פי אחת מהדרכים הבאות:
- חלוקת שווי – חלוקה של שווי הנכס בהתאם לחלק היחסי שלו בשותפות. התמורה תמיד תתחלק בהתאם ליחסיות הבעלות על הנכס, ואין זה משנה אם הוחלט למכור את הנכס לצד שלישי או לאחד השותפים.
- חלוקה בעין – זהו מושג משפטי, כלומר מושג המוכר בחוק. אם ניתן להפריד בין מספר חלקים של הנכס וזאת בהתאם לחלוקת הבעלות, ניתן לבצע פירוק שיתוף על פי חלוקה לעין. פעמים רבות בית המשפט יקבע תשלום איזון או מספר תשלומי איזון וזאת על מנת שכל אחד מהשותפים ישלם שווה בשווה. שמאי המקרקעין הוא זה שיקבע האם בכלל צריך תשלומי איזון ומה יהי הגובה של תשלומים אלו.
לאחר מעבר על המצב התכנוני, קביעה האם לבצע פירוק על פי חלוקה בעין או חלוקת שווי ואת גובה תשלומי האיזון, יסכם שמאי מקרקעין את עבודתו בדו"ח שומה. דו"ח זה יכיל פירוט אודות שווי הנכס וכל אחד מחלקיו ואת היחס של חלוקת המקרקעין בהתאם לשותפות המוסכמת. בשורה התחתונה השמאי יבצע שמאות לנכסי מקרקעין וזאת על מנת לקבוע מה יהיו האיזונים בין השותפים / היורשים. כאמור, הדבר תקף גם לגבי נכסים של בני זוג שמצויים בהליך גירושין, שותפים לעסק ועוד.
פירוק שיתוף – תביעה בבית המשפט
במקרה והשותפים אינם מצליחים להסדיר ביניהם את התהליך של פירוק שיתוף, המקרה מגיע לבית המשפט. שם, השופט מנסה לשכנע את הצדדים למכור את המקרקעין ולבצע הליך של פירוק שיתוף במקרקעין, אך אם הצדדים אינם מוכנים לעשות זאת ואינם מגיעים לפשרה בעניין, בית המשפט ממנה כונס נכסים אשר אחראי על מכירת הקרקע לצד ג'. טרם מתחילים במכירה של המקרקעין, בוחרים שמאי מקרקעין מומחה ובעל ניסיון בתביעות בית המשפט בנושא זה. השמאי יכין דו"ח שומה למטרת פירוק שיתוף מקרקעין ובנוסף, ירשום תצהיר לבית המשפט בעניין זה.
שמאי מקרקעין חוות דעת לבתי משפט
באם המקרה של פירוק שיתוף מגיע לבית המשפט, חשוב לשכור את שירותיו של שמאי מקרקעין בעל ניסיון בתחום שירות חוות דעת לבתי משפט. כאן מדובר על שמאי אשר מוסמך לעבוד אל מול בתי המשפט בישראל. דבר נוסף אותו חשוב לדעת הוא ששמאי אשר עובד עם בתי המשפט יודע שבכל רגע נתון הוא עלול להיקרא לבתי המשפט וזאת על מנת לספק עדות.
בחירה מושכלת של שמאי מקרקעין
טרם אתם שוכרים את שירותיו של שמאי מקרקעין למטרת הליך פירוק שיתוף חשוב שתבינו מהו תפקידו של מומחה זה ומה הוא אמור לספק לבית המשפט בחוות הדעת המשפטית:
- זיהוי הנכסים הרלוונטיים לתיק התביעה – שמאי מקרקעין יספק פרטים אודות מיקום הנכס, הייעוד שלו, הגודל שלו ומספר החלקה.
- תיאור הסביבה – תיאור של אותו נכס והסביבה בה הוא ממוקם,
- מידע אודות הזכויות המוערכות- מידע אודות האדם הרשום כבעל הנכס ומידע אודות המתגוררים/ משתמשים בנכס בפועל.
- המצב התכנוני שלו- הייעוד הנוכחי של אותה קרקע/נכס והתכוניות העתידיות הקשורות לאותו נכס.
- שימושים אפשריים – מהם אותם שימושים אפשריים בנכס ואפשרויות עתידות הכוללות תוספות בנייה וכן שינוי ייעוד.
חשוב להבין ולקחת בחשבון שלא כל שמאי מקרקעין הוא שמאי מומחה בהליך פירוק שיתוף ולא כל שמאי מומחה ובעל ניסיון במתן חוות דעת ועדות בפני בית המשפט. עריכת חוות דעת לבית המשפט היא תחום התמחות והשמאים אשר מספקים שירות זה חייבים להכיר היטב את ענף המשפט.
מעוניינים בשירות שמאי מקרקעין למטרת הליך פירוק שיתוף? אליסף משרד שמאות מקרקעין, מספק שירות של שמאי מקרקעין מקצועיים, מנוסים, אמינים ומוסמכים בתחום. צוות שמאי משרד אליסף שמאות מקרקעין בעל היכרות מעמיקה בתחום וניסיון רב בחוות דעת משפטית בהליך פירוק שיתוף.
למידע נוסף בנושא אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כאן
ניתן ליצור קשר דרך עמוד הפייסבוק שלנו בקישור: לחצו כאן.